Japonca Yemek Sözlüğü
Sailor Moon Forum -> Japon Kültürü ve Cosplay
 
Yazar
Mesaj
Cassidy Fairylady
Beni Görmeye Alışın
Beni Görmeye Alışın



Yaş: 32
Kayıt: 14 Tem 2007
Mesajlar: 204
Teşekkür: 1

Durumu: Çevrimdışı

Cassidy Fairylady
Beni Görmeye Alışın
Japonca Yemek Sözlüğü Konu: Japonca Yemek Sözlüğü
Alıntıyla Cevap Gönder
Bunlar elimde olan kelimeler:

A
abura Sıvı yağ
abura-age Kızarmış Tofu dilimleri
aemono Sirke veya diğer soslar içinde yapılan yiyecekler
age Kızartılmış
amiyaki Telli ızgara da yapılmış
an Tatlı Azuki fasulyesi reçeli
anmitsu an ve şekerden yapılan tatlı
asa gohan Sabah kahvaltısı
awabi Kabuklu bir deniz hayvanı
azuki Küçük kırmızı fasulye

B
baataa Tereyağı
battera-zushi Osaka stili sıkıştırılmış ve kalıplanmış sushi
bento Geleneksel kutu yemekler.
biiru Bira
burokkori Brokoli

C
o-cha Yeşil çay
chanko-nabe Sumoların yediği kaynatılmış et ve sebzelerden oluşan yemek
chawan Pilav kasesi
chawan mushi İçinde kare olarak kesilmiş sebzeler olan yumurta kreması
chazuke Pilav ve diğer malzemelerin üzerine çay konularak yapılan yiyecek
chikuwa Delikli silindir şeklinde balık püresi
chirashi-zushi Sirkeli pilavın üzerine konmuş çeşitli çiğ balık
chiizu Peynir

D
daikon Havuç şeklinde büyük Japonturpu
daizu Soya fasulyeleri
dango Genelde küçük şişlerde sunulan ufak, yuvarlak hamur köftesi
dashi Deniz mahsullerinden yapılma bir çeşit çorba
dengaku Tatlı miso ile pişirilmiş tofu veya konnyaku

E
ebi Karides
enoki Uzun ince bir mantar

F
fugu Bir çeşit balık
furutsu Meyva

G
gari İnce dilimlenmiş zencefil tırşusu (sushi ile servis yapılır)
genmai Kahverengi pirinç
gobo Dulavratotu kökü
gohan Pilav, genelde 'yemek' analamında da kullanılır
goma Susam
gyoza Çin usulü kızarmış mantı

H
hashi Yemek çubukları
hijiki Bir çeşit deniz yosunu
hiru-gohan Öglen yemeği
hiyashi Soğuk
hiyashi-bachi Soğutulmuş kase içinde buz ve su ile servis etmek
hiya yakko Soğuk tofu blokları
horenso Ispanak

İ
iidako Küçük ahtapot
ika Mürekkep balığı
ikura Somon
inari-zushi Tofu içine konulmuş susshi

K
kabayaki Şişde pişirilmiş yılan balığı
kabu Küçük yuvarlak Japon şalgamı
kai Kabuklu deniz mahsüllerinin genel adı
kaiseki ryori Özenle hazırlanmış Kyoto usulü yemek
kanten Yosundan yapılan ve genelde tatlı yapımında kullanılan jelatin
kappa-maki Japon hıyarı ve sushi pilavı ile yuvarlanarak hazırlanmış sushi çeşidi
katsuo-bushi Dashi yapmak için kullanılan kurutulmuş uskumru
ki-no-ko Mantarların genel adı
konbu Dashi yapımında kullanılan kahverengi deniz yosunu
konnyaku 'şeytan-dili' kökünden yapılmış jelatinimsi MADDE
kyuri İnce ve uzun Japon hıyarı

M
maguro Ton balığı
maki Yuvarlanmış
meshi Pilav veya yemek anlamında kullanılan kelime (günlük yaşamda)
mirin tatlandırılmış yemek sakesi
miso Mayalanmış soya fasulyesi macunu
mizu Su
momo Şeftali
mori-soba Bambu ile servis yapılan soğuk soba
myoga Oldukça değerli ve pahalı bir zencefil çeşidi

N
nabemono Kaynatılarak hazırlanan
nasu Patlıcan
natto Mayalanmış, yapışkan soya fasulyesi
nigiri-zushi Sirkeli yuvarlanmış pilavın üzerine konan çiğ balık (Bir çok kişinin aslında sadece sushi olarak bildiği)
nihon-shu Pirinç şarabı (sake)
nimono Soya sosu ve sake ile pişirilmiş yiyecekler
noren Restoranların girişinde bulunan iki parçalı perde
nori Çok ince kurutulmuş deniz yosunu
nuka Sebzeleri turşu yapmak için kullanılan pirinç kepeği

O
oden Et suyunda kaynatılmış, balık veya veya balık kekleri
oishii Lezzetli anlamına gelen kelime
oshinko Turşu
onigiri Pilav topu
osechi ryoori Geleneksel yeni yıl yemeği

R
ramen Çin usulü noodle(şehriye)
renkon Nilüfer çiçeği kökü
robatayaki Özellikle ızgara yapan restoran

S
saba Uskumru
sakana Balik
sake Somon balığı
o-sake Pirinç şarabı
sarada Salata
sashimi Pilavsız sunulan çiğ balık
sato-imo Kulkas kökü gibi bir çeşit patates
shiitake Japonya'nın en ünlü mantarı
shio Tuz
shiso Sashimi ile sunulan perilla yaprağı
shoyu Soya sosu
shungiku Krizantem yaprakları, yemekler lezzet vermak için kullanılır
somen Genelde yazları soğuk olarak yenilen çok ince noodle

T
tabemono Yiyecek
takenoko Bambu filizi
tako Ahtapot
tamago Yumurta
tara Morina balığı
tekka-maki Çiğ ton balığı ile yuvarlanarak yapılan sushi
tendon Üzerinde kızarmış karides olan pirinç kasesi
tenpura Kızartılmış sebze ve deniz mahsulleri
tofu Soya fasulyesi kaymağı. Etlere güzel bir alternatifdir.
tori Tavuk eti
tsukemono Japon stili turşu

W
wakame Bir çeşit deniz yosunu
wan Çorba kasesi
waribashi Atılabilen hashi (çubuk)
wasabi Çok acı yaban turpu

Y
yaki Izgara yapılmış
yasai Sebze
yose-nabe Evde ne varsa onun ile yapılmış yahni
yudofu Konbu yasunu ile kaynatılmış tofu
yushoku Akşam yemeği
yuzu Oldukça değerli ve pahalı bir limon çeşidi

Z
zaru-soba Üzerinde kıyılmış nori olan soğuk soba
zuke Turşulanmış
zume Doldurulmuş

En Yukarı Git
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder  
14 Ağu 2007 18:06
Cassidy Fairylady
Beni Görmeye Alışın
Beni Görmeye Alışın



Yaş: 32
Kayıt: 14 Tem 2007
Mesajlar: 204
Teşekkür: 1

Durumu: Çevrimdışı

Cassidy Fairylady
Beni Görmeye Alışın
Japonca Yemek Sözlüğü Konu: Yanıt: Japonca Yemek Sözlüğü
Alıntıyla Cevap Gönder
Bunlar da mutfak aletleri sözlüğü:


Miyakinabe
Miyakinabe Japon stili omlet (“tamagoyaki”) hazırlamak için kullanılan dikdörtgen şeklindeki özel tavadır. Japon omletleri aynı genişlikte çok ince pişirilen yumurtaların yuvarlanarak yapılır. Miyakinabe genellikle 15x25 cm boyutlarında alüminyum veya çelikten imal edilirler.

Mushiki veya seiro
Bunların her ikisi de buharla haşlanarak yapılan yemeklerde kullanılırlar. Yuvarlak ve üst üste olanlarına mushiki kare şeklinde olanlarına seiro
denir.

Suribachi
Öğütme kasesi anlamındadır.Dışı parlak içi ise rende şeklinde topraktan yapılmışlardır. Bu alet ilk olarak ilaç yapımında kullanmak için kullanılmıştır, günümüzde susam, fasulye, biber veya diğer baharatların öğütülmesi için kullanılmaktadır. Suribachiler genelde 10 ila 30 cm çapında yapılırlar ve öğütmek için surikogi denilen tahtadan yapılma bir havan kullanılır.

Takoyakikado
Takoyaki (içinde ahtapot parçaları bulunan yuvarlak hamur ruloları)yapmak için kullanılan alettir. Günümüzde evde yapmak amacı ile elektrikli olanları da satılmaktadır.

Ami shakushi
Yemeklerin köpüğünü almak, veya kızartmaları yağdan çıkartmak için kullanılan süzgece verilen addır

Kushi
Yemek yaparken kullanılan uzun şişlerdir. Genelde yemekleri ızgara veya kızartma yaparken kullanılır. 20 ile 35 cm arasında değişen uzunlukları vardır. Demir, tahta veya bambu dan yapılan çeşitleri vardır.

Makisu
Birbirlerine pamuk ipliği ile bağlanmış bambu çubuklarıdır. Genelde makizushi (“yuvarlak sushiler”) yapmak için kullanılır, fakat omlet gibi diğer yumuşak yiyeceklere şekil vermek veya yiyeceklerin suyunu sıkarak çıkarmak için de kullanılırlar.Bambu ve tahtadan yapılan birçok çeşitleri bulunur. Genelde 25x25 cm boyutlarındadırlar.

Oroshigane
Japonların turp, wasabi veya zencefil püresi yapmak için kullandıkları alettir. Bunların köpek balığı derisinden yapılanları da mevcut olmakla birlikte evlerde genelde kullanılanları alüminyum veya çelikten yapılırlar.

Oshizukishihako
Bu alet oshizuhi (“sıkıştırılmış sushi”) yapmak için kullanılır. Geleneksel olanları tahtadan imal edilmişlerdir, fakat günümüzde genelde plastik olanları kullanılmaktadır. Altta bulunan kutunun içine sushi pilavı ve diğer malzemeler katmanlar halinde konulur, bundan sonra üst kapağı ile bastırılarak yemek hazırlanır.

Shamoji
Japon pilavı veya sushi pilavını karıştırmak veya servis yapmak için kullanılır. Geleneksel olanları bambu, tahta, veya lake den yapılırlar fakay günümüzde genelde daha ucuz olan plastikleri tercih edilmektedir.

Urokotori
Balıkları hazırlarken pullarını temizlemek için kullanılan alettir. Alternatif olarak balık pulları bıçak ile de çıkarılabilir fakat balığın derisine veya etine zarar verme riski olduğundan Japonlar urokotori kullanmayı tercih ederler.

Zaru
Bambudan yapılan ve yiyecekleri süzmek için kullanılan alettir. Sadece yemek yapımında değil aynı zamanda soba, udon vs gibi yemeklerin sunumunda da kullanılır

Suihanki
Japon pilavı pişirmek için kullanılan, Japon mutfaklarının olmazsa olmazlarından bir alettir. Eskiden gazlı olanları da bulunmasına rağmen, günümüzde oldukça modern elektrikle çalışanları kullanılmaktadır. En büyük özelliği pilavı haşladıktan sonra günlerce taze ve sıcak tutma özelliğine sahip olmasıdır

En Yukarı Git
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder  
14 Ağu 2007 18:08
ayprensesi
Sağlam Üye
Sağlam Üye



Yaş: 29
Kayıt: 24 Hzr 2007
Mesajlar: 151
Cinsiyet: Kız
Nerden: Ay Krallığı

Durumu: Çevrimdışı

ayprensesi
Sağlam Üye
Japonca Yemek Sözlüğü Konu: Yanıt: Japonca Yemek Sözlüğü
Alıntıyla Cevap Gönder
hehe hepsini okudum walla Çok Mutlu teşekkürler biz ne kadar uzun isimler vermişiz bazı şeylere [onlara göre]

biiru-Bira
burokkori-Brokoli
o-cha-Yeşil-çay
sarada-Salata
shoyu-Soya sosu
ne kadar benziyolar demi??? Gülücük Dağıtıyor

En Yukarı Git
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et  
15 Ağu 2007 10:30
Cassidy Fairylady
Beni Görmeye Alışın
Beni Görmeye Alışın



Yaş: 32
Kayıt: 14 Tem 2007
Mesajlar: 204
Teşekkür: 1

Durumu: Çevrimdışı

Cassidy Fairylady
Beni Görmeye Alışın
Japonca Yemek Sözlüğü Konu: Yanıt: Japonca Yemek Sözlüğü
Alıntıyla Cevap Gönder
kökenlerinin aynı yerlerden gelme olaslığı veya benzer olma olasılığı yüksek Çok Mutlu tabii forumda japoncayla benden daha çok alakadar olanlar var onlara sormak lazım.ama türkler de orta asya dan gelio, onlar o civar sayılır.asıl siz fince ye bakın.nerdeyse aynı olan kelimelerimiz var.çünkü ayni kökenden gelio iki dil de Çok Mutlu Dil Çıkartıyor

En Yukarı Git
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder  
15 Ağu 2007 13:36
tomoyo
Sevgi'nin Koruyucusu
Sevgi'nin Koruyucusu



Yaş: 36
Kayıt: 20 Ağu 2007
Mesajlar: 1,121
Cinsiyet: Kız
Teşekkür: 9

Durumu: Çevrimdışı

tomoyo
Sevgi'nin Koruyucusu
Japonca Yemek Sözlüğü Konu: Yanıt: Japonca Yemek Sözlüğü
Alıntıyla Cevap Gönder
evet ilginç
benziyorlar
güzel bilgiler
paylaşım için saol

En Yukarı Git
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et  
06 Ekm 2007 14:36
Moonlight Princess
Venüs Savaşçısı
Venüs Savaşçısı



Yaş: 54
Kayıt: 11 Eyl 2007
Mesajlar: 1,017
Nerden: Ay Krallığı
Teşekkür: 8

Durumu: Çevrimdışı

Moonlight Princess
Venüs Savaşçısı
Japonca Yemek Sözlüğü Konu: Yanıt: Japonca Yemek Sözlüğü
Alıntıyla Cevap Gönder
ewet ya bazı sözcükler cok bensiyo paylaşım için saoll

En Yukarı Git
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder  
04 Şub 2008 23:42
 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder  
1. sayfa (Toplam 1 sayfa) [ 6 mesaj ]  

 
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız