Neredesin Firuze Sayfaya git: 1, 2, Sonraki |
Yazar
Mesaj
"NEREDESİN FİRUZE"
Oyuncular; Haluk Bilginer, Özcan Deniz, Demet Akbağ, Cem Özer, Şebnem Dönmez, Ruhi Sarı, Ragıp Savaş
Yöneten; EZOP
Senaryo; Levent Kazak
Özgün Hikaye; Özcan Deniz
Ek Diyaloglar; Uğur Uludağ, Haluk Bilginer, Cem Özer, Özcan Deniz, Demet Akbağ, Ruhi Sarı, Ragıp Savaş, Ata Demirer
Yapımcı; Ezel Akay, Yonca Ertürk Canikligil
Görüntü Yönetmeni; Hayk Kirakosyan (RSC)
Kurgu; Mustafa Preşeva
Müzik; Sunay Özgür, Ender Akay
Ses Tasarımı; Ender Akay
Sanat Yönetimi; Hakan Yarkın
Kostüm Tasarımı; Naz Erayda
Takı Tasarımı; Çağla Akay, Eren Akay
Set Yapımı; Ahmet Özlemiş
Oyuncu Seçimi; Harika Uygur
NEREDESİN FİRUZE
Bir İFR-Cinemedya ortak yapımı olan ve yönetmenliğini EZOP'un yaptığı NEREDESİN FİRUZE'nin, özgün hikayesi Özcan Deniz'e, senaryosu Levent Kazak'a ait. Başrollerini Haluk Bilginer, Özcan Deniz, Demet Akbağ, Cem Özer, Şebnem Dönmez, Ruhi Sarı ve Ragıp Savaş'ın paylaştığı filmde, bu isimlerin yanısıra sinema ve müzik dünyasından pek çok ünlü isim de yer alıyor.
Ağustos 2003 tarihinde başlayan film çekimleri 8 hafta sürdü. Çekimler için; Perpa Ticaret Merkezi, Grand Cevahir Hotel, Emirgan Korusu Beyaz Köşk, İstanbul sanat Merkezi, Beyoğlu Klup Cambaz, Malibor Pavyon gibi çok çeşitli mekanlar kullanıldı.
Neredesin Firuze, Şubat 2004'de Türkiye ve Almanya'da gösterime girecektir.
FİLMİN ÖYKÜSÜ
Hayri ve Orhan piyasaya sürdükleri başarısız kasetler sonucu borç batağında olan iki müzik yapımcısıdır. İstanbul Plakçılar Çarşısında borçlu olmadıkları kimse kalmadığı gibi, kaldıkları salaş otelden bile atılmak üzeredirler. Hayri sorumsuz ve çapkın gece hayatı sebebiyle karısı tarafından eve alınmamaktadır. Yıldız adayı Melih'e yaptıkları kasetler satmayınca Melih de şarkıcı olan sevgilisi ile memleketine geri dönme kararı almıştır. Zaten bu ilişkiden dolayı mimlenen Melih'in gazinocular kralı olan Tayyar tarafından sahneye çıkması da engellenmektedir. Hayri ve Orhan bunun üzerine Ahmet isimli saf, hevesli ve "tenorların kralı" olduğunu iddia eden bir genç ile şanslarını denemeye karar verirler. Fakat işler umdukları gibi gitmez ve Ahmet çaldırdığı altyapıyı söylemeyi beceremeyince son darbeyi de yemiş olurlar. Alacaklılar, hacze gelen avukatlar, vadesi gelen çek ve senetler kaşısında bunalan Hayri ve Orhan, Sansar isimli menajerin "genç yetenek" diye lanse ettiği, o sıralar Almanya'da yaşayan Ferhat ile irtibata geçerler. Telefonda şarkı söylettikleri Ferhat'ın sesini çok beğenirler ve acil bir eylem planı oluştururlar: Ferhat gelecek, altyapıyı söyleyecek, kasetten gelen paralarla borçlar ödenecek ve düze çıkılacaktır.
Şarkıcı olmak düşüncesine saplantılı bir şekilde bağlı olan Ferhat, Hayri'nin kaset teklifini düşünmeden kabul eder, eşyalarını toplar ve soluğu İstanbul'da alır.
Zaman sınırlı olduğundan, Ferhat geldiğinin ertesi sabahı stüdyoya girer ve altyapıyı mükemmel olarak seslendirir. Fakat sorunlar bununla bitmemektedir. Kasetleri basacak olan Osman'a, dağıtımını yapacak olan İbrahim'e büyük miktarlarda borç takılmıştır. Üstelik kasetin tanıtımını yapacak para dahi yoktur. Bulundukları zor durumdan çıkmak için harıl harıl çözüm yolları düşünürken, Ferhat da sokaktaki billboard'da resmini görüp "tutulduğu" güzel manken Melek'in duvarına astığı resmine bakarak hayaller kurmaktadır.
Ferhat'ın Almanya'dan gelirken getirdiği bir miktar parayla gazeteye ilan verilir ve afişler basılır ama kaset hala basılamamıştır. Tam bu sırada Hayri ve Orhan'ın arkadaşı olan, set işçisi Seyfi'nin girişimiyle Ferhat'ın televizyondan canlı yayınlanan bir programa katılması ayarlanır. Ferhat televizyon çekimleri sırasında, Melek'i görür ve duyguları daha da yoğunlaşır. Canlı yayında söylediği şarkıyla da hem stüdyodakileri, hem de ekran başındakileri büyüler.
Ertesi gün ofise Firuze isimli gizemli, kararlı ve zengin bir kadın gelir. Ferhat'ı televizyonda seyretmiş ve çok beğenmiştir. Parası olduğunu ve Ferhat'a yatırım yapmak istediğini söyler. Ama herşeyden önce "imaj"larını değiştirmeleri gerekmektedir: Yeni bir ofis, şık kıyafetler, yaşayacakları güzel bir villa… Banka, emlakçı, butik gibi yerlerle kısa görüşmeler yapar, çeşitli talimatlar verir ve tekrar görüşmek üzere ayrılır.
Birdenbire kara bulutlar dağılmış, istedikleri fırsat ayaklarına gelmiştir. Firuze ayrıldıktan sonra herkes hayaller kurar. Artık amaç sadece kaseti çıkarmak değil, köşeyi dönmek ve hayatları boyunca düşledikleri şeyleri gerçekleştirmektir. Bu heyecenla tekrar kollar sıvanır ve çalışmaya başlanır.
Sonra Firuze ile biraraya gelinir ve yeniliklerden bahsedilir, geleceğe dair projeler konuşulur, umutlar tazelenir. Buluşmanın sonunda Firuze bazı şahsi işleri dolayısıyla yurt dışında olacağını söyler, ancak konuştukları şekilde çalışmaya devam etmelerini tembihler.
Ertesi gün alacaklıları kaldıkları oteli bastığında imdatlarına yetişen yine Firuze olur. Ödeme sözleri verilir, Firuze ve Ferhat romantik anlar yaşarlar. Fakat Firuze yine ortadan kaybolmuştur. Kendilerinde Firuze'ye ait herhangi bir telefon numarası olmadığından, yanlarındayken konuştuğu bankaya ve butiğe giderek Firuze'ye ulaşmaya çalışırlar. Ancak banka ve butiktekiler böyle bir şahsı tanımadıklarını söylerler.
Birden tüm hayalleri yıkılan Hayri, Orhan ve Ferhat başladıkları yere tekrar dönmüş olurlar: Kaset hala çıkmamıştır, borçlar olduğu gibi durmaktadır. Ferhat hala Melek ile konuşmayı başaramamış, Firuze de ortadan kaybolmuştur.
Birlikte gazinocular kralı Tayyar'ın evine giderek iş istemeye karar verirler. Tayyar hem Ferhat'ın sesini beğendiğinden, hem de durumlarına acıdığından oğlunun düğününde bir program yapmalarına razı olur.
Düğünde Ferhat dışında herkesin keyfi yerindedir. Çünkü bu Melek'in düğünüdür ve Ferhat sevdiği kızın başkasıyla evlenmesini kabullenememektedir. Sahneye Melih'i de çıkarır, şarkısını söyler. Bu sırada paralarını almaya giden Hayri ve Orhan paranın alacaklılar tarafından paylaşıldığını görünce bir kez daha yıkılırlar. Bunu gören Tayyar çıldırır ve sahne yasağı koyduğu Melih'i sahneden zorla indirmek için harekete geçer. Ortalık karışır, arbede, itiş kakış içinde hepsi kapı dışarı edilirler.
Ferhat, daha önceden Firuze'nin bahsettiği emlakçıya gider. Firuze'nin yaşadığı yeri bulur. Firuze'yle ilgili gerçeği öğrenir ve yıkılır.
Ümitler tükenmiş, yapılacak birşey kalmamıştır. Toplu olarak intihar etmeye karar verirler.
FİLM HAKKINDA YÖNETMENİN SÖYLEDİKLERİ
Bir oyunculuk sirki!
Bu film gerçek, yakın tarihte yaşanmış çeşitli hikayelerden yola çıkılarak yazıldı. Tipler ve temel olaylar benzese de gerçek kişilerden uzaklaşılıp bir şehir masalına dönüşmesi için çalışıldı.
Aslında yapmak istedigimiz,Unkapanı manifaturacılar çarşısı, müzik yapımcıları bölümüyle (Filmdeki adıyla: PLAKÇILAR ÇARŞISI) temsil edilen Türk popüler müzik dünyasını, ya da Türkiye eglence sektörünü, bu ülkede yaşayanların tanıdığı ve insanlık macerasının minik bir bölümü sayılabilecek bir "örnek dünya" olarak göstermektir. Konu ve karekterler yüzünden kafamız komediye çalıştı daha çok. Ama Firuze tipiyle bu dünyaya bıçak gibi giren bir kişilik sayesinde yaşanılan komedinin kanayan yanı da biraz görünüyor.
Senaryoda jenerikten sonra başlayan olaylar 9 gün içinde gelişip bitiyor. Bunaltıcı ve komik bir yarışma filmi. Bu dokuz gün, ünlü olmak için son derece dandik bir ses yarışmasına katılan genç şarkıcı-müzisyen adayları tarafından söylenen şarkılarla bölünüyor. Bu şarkıları biraz teatral bir ödünç almayla, birer episod başlığı olarak anlayabiliriz.
Yönetmenin arzusu, Türk popüler müzik tarihinden alınmış bu sarkıların hoş ve manidar örneklerini yeniden düzenleyip kullanmak. Ayrıca İPÇ koridorlarından her geçişte müzikal bir kakafoni de bize eşlik edecek. Bunun dışında ana karakterlerimizden Ferhat'ın TV stüdyosunda söyleyeceği bir parça ile Melih'le birlikte düğünde söylenen bir başka parça dışında iki yeni bir beste daha var! Yine de her yeri müzikle, ilginç şarkılarla dolu bir film.
Aslında bu türden, "Türk Eğlence Dünyası " konulu filmlerde olduğundan daha farklı bir estetik filme hakim durumda. Tüm erkek kostümlerinin turuncu-kırmızı tonlarında seçilmesi, dekor ve sanat yönetiminde olana benzeyen ama olmayan bir dünyanın yaratılmış olması şarkıların anlatıcılığı, aslında kirli ve itici yanları olan bu dünyayı, çok masalsı ve sevimli kılacak.
Yönetmen, filminin aksiyon ve espri ritmi oldukça yüksek, zaman zaman bu masalsı anlatımın kendini hissettirdiği, sahici ama realist olmayan bir havası olsun istiyor. Eh, bir de alttan alta, elinde tuttuğu, hafiften aşık olduğu karakterlerle eğlenebilir ve yine ikinci ve gizli bir alt metinle eğlence dünyasının sakil ve karanlık tarafıyla "gırgır" geçebilirse memnun olacak... Ama çook gülelim ve filmden çıkınca da filmi unutmayalım ona yeter!
EZOP
NEREDESİN FİRUZE'NİN KAHRAMANLARINDAN NOTLAR
LEVENT KAZAK (senarist) :
"Özcan Deniz'in anlattığı bir hikaye vardı, ondan yola çıktım. Özcan Deniz'in hayatının hikayesi değil bu. 9 günde geçen bir hikaye sadece. Karakterleri değiştirdik, bir masal yarattık, gerçeğin birebir aynısı değil. Gerçekler gerçekten enteresan değildir çünkü. Özcan Deniz'in anlattıkları üzerinde önemli gördüğüm bir noktayı, Firuze hikayesini cımbızla çekip aldım ve onun üzerine kurdum tüm öyküyü. Firuze'yi canlandıran Demet Akbağ inanılmaz bir oyuncu. Sette monitörden çekimleri izliyordum. Demet Akbağ'ın bölümlerinde ağzım açık kaldı. "Kim yazmış bu replikleri?" dedim. Açtım, baktım, benim yazdığım cümleler, ama bu kadar mı güzel söylenebilir! Her yazara böyle bir mutluluk nasip olsun!.."
HALUK BİLGİNER (hayri) :
" Senaryoyu çok beğendim. Çok iyi iş yaptık; tarzı olan bir film çıktı ortaya. Sanırım seyirci de benimle aynı fikirleri paylaşacak…''
ÖZCAN DENİZ (ferhat) :
"Firuze benim 5 yıllık hayalim. Ve Firuze'nin kastı 5 yıldan beri hep buydu., hiç değişmedi. Ezel akay bambaşka bir dünyanın içinde başarılı bir iş çıkartıp bizi şaşırttığı için tebrik ediyorum. Artık Türkiye'nin bir "kült" filmi var…
DEMET AKBAĞ (firuze) :
"İyi ki yapmışım dediğim işlerden biri oldu bu film. Firuze rolünü kabul etmeyip ya da edemeyip bir seyirci olarak seyretmeye gitseydim sanırım çok üzülürdüm. Ezel Akay ve tüm oyuncu kadrosu ile müthiş bir uyum içinde çalıştık. Bu filme emeği geçen herkese çok teşekkürler."
CEM ÖZER (orhan) :
"Mahallede arkadaşlar toplanmışız da "plakçı"cılık oynuyormuşuz sandım. Filmin kaba montajını seyrettiğimde kim bizi kameraya aldı duygusunu yaşadım. Ayrıca Ezel Akay'ın eli çok hafif hiç acımadı. Ellerine sağlık Ezel, nihayet film gibi bir film izleyeceğim."
ŞEBNEM DÖNMEZ (melek) :
"Firuze filmi senaryosu, gökkuşağı renkleri ve ilginç oyunculuk gösterileri ile uzun süre hafızalardan silinmeyecek.. Benim için unutulmaz bir deneyimdi. Şansı bol olsun!.."
RAGIP SAVAŞ (melih seskır) :
Benim için yaşanabilecek en güzel duyguların yaşandığı bir proje oldu. İyi ki vardım iyi ki oynadım. Bu filmin Türk sinemasının unutulmazlarından olacağına inanıyorum. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler, sevgiler…
RUHİ SARI (seyfi ) :
"Neredesin Firuze…" hüzünlü isminin ardında son derece eğlenceli, renkli, tiraji-komik Ezel Akay'ın düş yolculuğunun canlı karakterleriydik. Her zamanki hayramlığımla ve her tavrından çok şey öğrendiğim Haluk Bilginer, setten sete koşan nerdesin Demet dedirten sevgili Demet Akbağ, sesinin olgunluğunu tavrına da taşıyabilen Özcan Deniz, dostluğunu her an hissettiğim Ragıp Savaş ve oyuncu Cem Özer'le birarada olmak en az film kadar keyifliydi. Bu keyfi bize sunan bütün teknik ekibe; sanattan ışığa, setten makyaja kadar performanslarını üst düzeye taşıyan Ezel Akay'la çalışmak benim için son derece mutluluk vericiydi. Ona ve tüm ekibine sonsuz teşekkürler. Sanırım hep birlikte iy bir film çektik. Bu serüvenin keyfini seyircinin de tatmasına az kaldı. Filmlerin çoğalarak artsın, keyfin daim olsun yönetmenim!
YORUM:İlginç Bir Film Aslında O Kadar Tutmadım ama Genede Güzel^^
Oyuncular; Haluk Bilginer, Özcan Deniz, Demet Akbağ, Cem Özer, Şebnem Dönmez, Ruhi Sarı, Ragıp Savaş
Yöneten; EZOP
Senaryo; Levent Kazak
Özgün Hikaye; Özcan Deniz
Ek Diyaloglar; Uğur Uludağ, Haluk Bilginer, Cem Özer, Özcan Deniz, Demet Akbağ, Ruhi Sarı, Ragıp Savaş, Ata Demirer
Yapımcı; Ezel Akay, Yonca Ertürk Canikligil
Görüntü Yönetmeni; Hayk Kirakosyan (RSC)
Kurgu; Mustafa Preşeva
Müzik; Sunay Özgür, Ender Akay
Ses Tasarımı; Ender Akay
Sanat Yönetimi; Hakan Yarkın
Kostüm Tasarımı; Naz Erayda
Takı Tasarımı; Çağla Akay, Eren Akay
Set Yapımı; Ahmet Özlemiş
Oyuncu Seçimi; Harika Uygur
NEREDESİN FİRUZE
Bir İFR-Cinemedya ortak yapımı olan ve yönetmenliğini EZOP'un yaptığı NEREDESİN FİRUZE'nin, özgün hikayesi Özcan Deniz'e, senaryosu Levent Kazak'a ait. Başrollerini Haluk Bilginer, Özcan Deniz, Demet Akbağ, Cem Özer, Şebnem Dönmez, Ruhi Sarı ve Ragıp Savaş'ın paylaştığı filmde, bu isimlerin yanısıra sinema ve müzik dünyasından pek çok ünlü isim de yer alıyor.
Ağustos 2003 tarihinde başlayan film çekimleri 8 hafta sürdü. Çekimler için; Perpa Ticaret Merkezi, Grand Cevahir Hotel, Emirgan Korusu Beyaz Köşk, İstanbul sanat Merkezi, Beyoğlu Klup Cambaz, Malibor Pavyon gibi çok çeşitli mekanlar kullanıldı.
Neredesin Firuze, Şubat 2004'de Türkiye ve Almanya'da gösterime girecektir.
FİLMİN ÖYKÜSÜ
Hayri ve Orhan piyasaya sürdükleri başarısız kasetler sonucu borç batağında olan iki müzik yapımcısıdır. İstanbul Plakçılar Çarşısında borçlu olmadıkları kimse kalmadığı gibi, kaldıkları salaş otelden bile atılmak üzeredirler. Hayri sorumsuz ve çapkın gece hayatı sebebiyle karısı tarafından eve alınmamaktadır. Yıldız adayı Melih'e yaptıkları kasetler satmayınca Melih de şarkıcı olan sevgilisi ile memleketine geri dönme kararı almıştır. Zaten bu ilişkiden dolayı mimlenen Melih'in gazinocular kralı olan Tayyar tarafından sahneye çıkması da engellenmektedir. Hayri ve Orhan bunun üzerine Ahmet isimli saf, hevesli ve "tenorların kralı" olduğunu iddia eden bir genç ile şanslarını denemeye karar verirler. Fakat işler umdukları gibi gitmez ve Ahmet çaldırdığı altyapıyı söylemeyi beceremeyince son darbeyi de yemiş olurlar. Alacaklılar, hacze gelen avukatlar, vadesi gelen çek ve senetler kaşısında bunalan Hayri ve Orhan, Sansar isimli menajerin "genç yetenek" diye lanse ettiği, o sıralar Almanya'da yaşayan Ferhat ile irtibata geçerler. Telefonda şarkı söylettikleri Ferhat'ın sesini çok beğenirler ve acil bir eylem planı oluştururlar: Ferhat gelecek, altyapıyı söyleyecek, kasetten gelen paralarla borçlar ödenecek ve düze çıkılacaktır.
Şarkıcı olmak düşüncesine saplantılı bir şekilde bağlı olan Ferhat, Hayri'nin kaset teklifini düşünmeden kabul eder, eşyalarını toplar ve soluğu İstanbul'da alır.
Zaman sınırlı olduğundan, Ferhat geldiğinin ertesi sabahı stüdyoya girer ve altyapıyı mükemmel olarak seslendirir. Fakat sorunlar bununla bitmemektedir. Kasetleri basacak olan Osman'a, dağıtımını yapacak olan İbrahim'e büyük miktarlarda borç takılmıştır. Üstelik kasetin tanıtımını yapacak para dahi yoktur. Bulundukları zor durumdan çıkmak için harıl harıl çözüm yolları düşünürken, Ferhat da sokaktaki billboard'da resmini görüp "tutulduğu" güzel manken Melek'in duvarına astığı resmine bakarak hayaller kurmaktadır.
Ferhat'ın Almanya'dan gelirken getirdiği bir miktar parayla gazeteye ilan verilir ve afişler basılır ama kaset hala basılamamıştır. Tam bu sırada Hayri ve Orhan'ın arkadaşı olan, set işçisi Seyfi'nin girişimiyle Ferhat'ın televizyondan canlı yayınlanan bir programa katılması ayarlanır. Ferhat televizyon çekimleri sırasında, Melek'i görür ve duyguları daha da yoğunlaşır. Canlı yayında söylediği şarkıyla da hem stüdyodakileri, hem de ekran başındakileri büyüler.
Ertesi gün ofise Firuze isimli gizemli, kararlı ve zengin bir kadın gelir. Ferhat'ı televizyonda seyretmiş ve çok beğenmiştir. Parası olduğunu ve Ferhat'a yatırım yapmak istediğini söyler. Ama herşeyden önce "imaj"larını değiştirmeleri gerekmektedir: Yeni bir ofis, şık kıyafetler, yaşayacakları güzel bir villa… Banka, emlakçı, butik gibi yerlerle kısa görüşmeler yapar, çeşitli talimatlar verir ve tekrar görüşmek üzere ayrılır.
Birdenbire kara bulutlar dağılmış, istedikleri fırsat ayaklarına gelmiştir. Firuze ayrıldıktan sonra herkes hayaller kurar. Artık amaç sadece kaseti çıkarmak değil, köşeyi dönmek ve hayatları boyunca düşledikleri şeyleri gerçekleştirmektir. Bu heyecenla tekrar kollar sıvanır ve çalışmaya başlanır.
Sonra Firuze ile biraraya gelinir ve yeniliklerden bahsedilir, geleceğe dair projeler konuşulur, umutlar tazelenir. Buluşmanın sonunda Firuze bazı şahsi işleri dolayısıyla yurt dışında olacağını söyler, ancak konuştukları şekilde çalışmaya devam etmelerini tembihler.
Ertesi gün alacaklıları kaldıkları oteli bastığında imdatlarına yetişen yine Firuze olur. Ödeme sözleri verilir, Firuze ve Ferhat romantik anlar yaşarlar. Fakat Firuze yine ortadan kaybolmuştur. Kendilerinde Firuze'ye ait herhangi bir telefon numarası olmadığından, yanlarındayken konuştuğu bankaya ve butiğe giderek Firuze'ye ulaşmaya çalışırlar. Ancak banka ve butiktekiler böyle bir şahsı tanımadıklarını söylerler.
Birden tüm hayalleri yıkılan Hayri, Orhan ve Ferhat başladıkları yere tekrar dönmüş olurlar: Kaset hala çıkmamıştır, borçlar olduğu gibi durmaktadır. Ferhat hala Melek ile konuşmayı başaramamış, Firuze de ortadan kaybolmuştur.
Birlikte gazinocular kralı Tayyar'ın evine giderek iş istemeye karar verirler. Tayyar hem Ferhat'ın sesini beğendiğinden, hem de durumlarına acıdığından oğlunun düğününde bir program yapmalarına razı olur.
Düğünde Ferhat dışında herkesin keyfi yerindedir. Çünkü bu Melek'in düğünüdür ve Ferhat sevdiği kızın başkasıyla evlenmesini kabullenememektedir. Sahneye Melih'i de çıkarır, şarkısını söyler. Bu sırada paralarını almaya giden Hayri ve Orhan paranın alacaklılar tarafından paylaşıldığını görünce bir kez daha yıkılırlar. Bunu gören Tayyar çıldırır ve sahne yasağı koyduğu Melih'i sahneden zorla indirmek için harekete geçer. Ortalık karışır, arbede, itiş kakış içinde hepsi kapı dışarı edilirler.
Ferhat, daha önceden Firuze'nin bahsettiği emlakçıya gider. Firuze'nin yaşadığı yeri bulur. Firuze'yle ilgili gerçeği öğrenir ve yıkılır.
Ümitler tükenmiş, yapılacak birşey kalmamıştır. Toplu olarak intihar etmeye karar verirler.
FİLM HAKKINDA YÖNETMENİN SÖYLEDİKLERİ
Bir oyunculuk sirki!
Bu film gerçek, yakın tarihte yaşanmış çeşitli hikayelerden yola çıkılarak yazıldı. Tipler ve temel olaylar benzese de gerçek kişilerden uzaklaşılıp bir şehir masalına dönüşmesi için çalışıldı.
Aslında yapmak istedigimiz,Unkapanı manifaturacılar çarşısı, müzik yapımcıları bölümüyle (Filmdeki adıyla: PLAKÇILAR ÇARŞISI) temsil edilen Türk popüler müzik dünyasını, ya da Türkiye eglence sektörünü, bu ülkede yaşayanların tanıdığı ve insanlık macerasının minik bir bölümü sayılabilecek bir "örnek dünya" olarak göstermektir. Konu ve karekterler yüzünden kafamız komediye çalıştı daha çok. Ama Firuze tipiyle bu dünyaya bıçak gibi giren bir kişilik sayesinde yaşanılan komedinin kanayan yanı da biraz görünüyor.
Senaryoda jenerikten sonra başlayan olaylar 9 gün içinde gelişip bitiyor. Bunaltıcı ve komik bir yarışma filmi. Bu dokuz gün, ünlü olmak için son derece dandik bir ses yarışmasına katılan genç şarkıcı-müzisyen adayları tarafından söylenen şarkılarla bölünüyor. Bu şarkıları biraz teatral bir ödünç almayla, birer episod başlığı olarak anlayabiliriz.
Yönetmenin arzusu, Türk popüler müzik tarihinden alınmış bu sarkıların hoş ve manidar örneklerini yeniden düzenleyip kullanmak. Ayrıca İPÇ koridorlarından her geçişte müzikal bir kakafoni de bize eşlik edecek. Bunun dışında ana karakterlerimizden Ferhat'ın TV stüdyosunda söyleyeceği bir parça ile Melih'le birlikte düğünde söylenen bir başka parça dışında iki yeni bir beste daha var! Yine de her yeri müzikle, ilginç şarkılarla dolu bir film.
Aslında bu türden, "Türk Eğlence Dünyası " konulu filmlerde olduğundan daha farklı bir estetik filme hakim durumda. Tüm erkek kostümlerinin turuncu-kırmızı tonlarında seçilmesi, dekor ve sanat yönetiminde olana benzeyen ama olmayan bir dünyanın yaratılmış olması şarkıların anlatıcılığı, aslında kirli ve itici yanları olan bu dünyayı, çok masalsı ve sevimli kılacak.
Yönetmen, filminin aksiyon ve espri ritmi oldukça yüksek, zaman zaman bu masalsı anlatımın kendini hissettirdiği, sahici ama realist olmayan bir havası olsun istiyor. Eh, bir de alttan alta, elinde tuttuğu, hafiften aşık olduğu karakterlerle eğlenebilir ve yine ikinci ve gizli bir alt metinle eğlence dünyasının sakil ve karanlık tarafıyla "gırgır" geçebilirse memnun olacak... Ama çook gülelim ve filmden çıkınca da filmi unutmayalım ona yeter!
EZOP
NEREDESİN FİRUZE'NİN KAHRAMANLARINDAN NOTLAR
LEVENT KAZAK (senarist) :
"Özcan Deniz'in anlattığı bir hikaye vardı, ondan yola çıktım. Özcan Deniz'in hayatının hikayesi değil bu. 9 günde geçen bir hikaye sadece. Karakterleri değiştirdik, bir masal yarattık, gerçeğin birebir aynısı değil. Gerçekler gerçekten enteresan değildir çünkü. Özcan Deniz'in anlattıkları üzerinde önemli gördüğüm bir noktayı, Firuze hikayesini cımbızla çekip aldım ve onun üzerine kurdum tüm öyküyü. Firuze'yi canlandıran Demet Akbağ inanılmaz bir oyuncu. Sette monitörden çekimleri izliyordum. Demet Akbağ'ın bölümlerinde ağzım açık kaldı. "Kim yazmış bu replikleri?" dedim. Açtım, baktım, benim yazdığım cümleler, ama bu kadar mı güzel söylenebilir! Her yazara böyle bir mutluluk nasip olsun!.."
HALUK BİLGİNER (hayri) :
" Senaryoyu çok beğendim. Çok iyi iş yaptık; tarzı olan bir film çıktı ortaya. Sanırım seyirci de benimle aynı fikirleri paylaşacak…''
ÖZCAN DENİZ (ferhat) :
"Firuze benim 5 yıllık hayalim. Ve Firuze'nin kastı 5 yıldan beri hep buydu., hiç değişmedi. Ezel akay bambaşka bir dünyanın içinde başarılı bir iş çıkartıp bizi şaşırttığı için tebrik ediyorum. Artık Türkiye'nin bir "kült" filmi var…
DEMET AKBAĞ (firuze) :
"İyi ki yapmışım dediğim işlerden biri oldu bu film. Firuze rolünü kabul etmeyip ya da edemeyip bir seyirci olarak seyretmeye gitseydim sanırım çok üzülürdüm. Ezel Akay ve tüm oyuncu kadrosu ile müthiş bir uyum içinde çalıştık. Bu filme emeği geçen herkese çok teşekkürler."
CEM ÖZER (orhan) :
"Mahallede arkadaşlar toplanmışız da "plakçı"cılık oynuyormuşuz sandım. Filmin kaba montajını seyrettiğimde kim bizi kameraya aldı duygusunu yaşadım. Ayrıca Ezel Akay'ın eli çok hafif hiç acımadı. Ellerine sağlık Ezel, nihayet film gibi bir film izleyeceğim."
ŞEBNEM DÖNMEZ (melek) :
"Firuze filmi senaryosu, gökkuşağı renkleri ve ilginç oyunculuk gösterileri ile uzun süre hafızalardan silinmeyecek.. Benim için unutulmaz bir deneyimdi. Şansı bol olsun!.."
RAGIP SAVAŞ (melih seskır) :
Benim için yaşanabilecek en güzel duyguların yaşandığı bir proje oldu. İyi ki vardım iyi ki oynadım. Bu filmin Türk sinemasının unutulmazlarından olacağına inanıyorum. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler, sevgiler…
RUHİ SARI (seyfi ) :
"Neredesin Firuze…" hüzünlü isminin ardında son derece eğlenceli, renkli, tiraji-komik Ezel Akay'ın düş yolculuğunun canlı karakterleriydik. Her zamanki hayramlığımla ve her tavrından çok şey öğrendiğim Haluk Bilginer, setten sete koşan nerdesin Demet dedirten sevgili Demet Akbağ, sesinin olgunluğunu tavrına da taşıyabilen Özcan Deniz, dostluğunu her an hissettiğim Ragıp Savaş ve oyuncu Cem Özer'le birarada olmak en az film kadar keyifliydi. Bu keyfi bize sunan bütün teknik ekibe; sanattan ışığa, setten makyaja kadar performanslarını üst düzeye taşıyan Ezel Akay'la çalışmak benim için son derece mutluluk vericiydi. Ona ve tüm ekibine sonsuz teşekkürler. Sanırım hep birlikte iy bir film çektik. Bu serüvenin keyfini seyircinin de tatmasına az kaldı. Filmlerin çoğalarak artsın, keyfin daim olsun yönetmenim!
YORUM:İlginç Bir Film Aslında O Kadar Tutmadım ama Genede Güzel^^
Bu filmin bir de müzikleri albümü vardı, Orhan Gencebay'ın Evde Yoksan şarkısının film için düzenlenmiş klibinin sonunda - Evdeyimdir canım nereye gidecem repliği güzel =)
Sailor Moon / Sailor Venus Fan Sitesi
Forum Kuralları | İstek - Şikayet Kutusu
bence gülmek için izlen(e)miyecek bir filim. Firuzeye çok acımıştım ben...Şebnem dönmez yine çok güzel, Demet Akbağ'ın oyunculuğu yine aşşşmışşş Haluk Bilginer de süper oynayınca, ortaya tadından yenmicek bi' fim çıkıo...
off off
http://www.travian.com.tr/?uc=tr13_130336
travyann!! a$mı$$ oyun!
becERİKsizler gelmesinn!
yada gelenler de şööle iice bi oynasın, nüfusu bi 80'e ersin...bu kıytırık strateji oyununun üstesinden gelebilirsiniz bea, güweniom bn size hah!
http://www.travian.com.tr/?uc=tr13_130336
travyann!! a$mı$$ oyun!
becERİKsizler gelmesinn!
yada gelenler de şööle iice bi oynasın, nüfusu bi 80'e ersin...bu kıytırık strateji oyununun üstesinden gelebilirsiniz bea, güweniom bn size hah!
1. sayfa (Toplam 2 sayfa) [ 22 mesaj ] |
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız |