Efes Antik Şehir Sayfaya git: 1, 2, Sonraki |
Yazar
Mesaj
İzmir İli Selçuk İlçesi sınırları içindeki antik Efes kenti’nin ilk kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına, Neolitik Dönem olarak adlandırılan Cilalı Taş Devri’ne kadar inmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalar ve kazılarda Efes çevresindeki höyükler (tarih öncesi tepe yerleşimleri) ve kalenin bulunduğu Ayasuluk Tepesi’nde Tunç çağları ve Hittitler’e ait yerleşimler saptanmıştır. Hititler Dönemi’nde kentin adı Apasas’tır. M.Ö. 1050 yıllarında Yunanistan’dan gelen göçmenlerin de yaşamaya başladığı liman kenti Efes, M.Ö. 560 yılında Artemis Tapınağı çevresine taşınmıştır. Bugün gezilen Efes ise, Büyük İskender’in generallerinden Lysimakhos tarafından M.Ö. 300 yıllarında kurulmuştur. Hellenistik ve Roma çağlarında en görkemli dönemlerini yaşayan Efes, Asya eyaletinin başkenti ve en büyük liman kenti olarak 200.000 kişilik nüfusa sahipti. Efes, Bizans Çağında tekrar yer değiştirmiş ve ilk kez kurulduğu Selçuk’taki Ayasuluk Tepesi’ne gelmiştir. 1330 yılında Türkler tarafından alınan ve Aydınoğulları’nın merkezi olan Ayasuluk, 16.Yüzyıl’dan itibaren giderek küçülmeye başlamış, 1923 yılında Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra Selçuk adını almış ve bugün 30.000 kişilik nüfusa sahip turistik bir yerdir.
Antik dünyanın en önemli merkezlerinden biri olan Efes, İ.Ö. 4.bine dek giden tarihi boyunca uygarlık, bilim, kültür ve sanat alanlarında her zaman önemli rol oynamıştır.
Doğu ile Batı (Asya ve Avrupa) arasında başlıca kapı durumunda olan Efes önemli bir liman kenti idi. Bu konumu Efes’in çağının en önemli politik ve ticaret merkezi olarak gelişmesini ve Roma Devrinde Asia eyaletinin başkenti olmasını sağlamıştır.
Ancak, Efes antik çağdaki önemini yalnızca büyük bir ticaret merkezi olarak gelişmesini ve başkent oluşuna borçlu değildir. Anadolu’nun eski anatanrıça (Kybele) geleneğine dayalı Artemis kültünün en büyük tapınağı da Efes’de yer alır. Bu tapınak dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilir.
Efes tarihi boyunca birçok kez yer değiştirdiğinden kalıntıları geniş bir alana yayılır. Yaklaşık 8 km²lik bir alana yayılan bu kalıntılar içinde kazı-restorasyon ve düzenleme çalışmaları yapılmış, ziyarete açık olan bölümlerdir.
1- Ayasuluk Tepesi (İ.Ö. 3. bine tarihlenen en erken yerleşim ile Bizans Devrine ait, Hıristiyanlık dünyası için büyük önem taşıyan St. Jean Kilisesi),
2- Artemision (İ.Ö. 9-4. yüzyıllara ait önemli bir dini merkez; dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı)
3- Efes (Arkaik-Klasik-Hellenistik-Roma ve Bizans Devri yerleşimi),
4- Selçuk (Selçuklu, Osmanlı Dönemi yerleşimi ve bu yerleşimi barındıran, bugün önemli bir turizm merkezi olan modern kent),
Antik Çağda önemli bir uygarlık merkezi olan Efes bugün de yılda ortalama 1,5 milyon kişinin ziyaret ettiği önemli bir turizm merkezidir.
Efes’teki ilk arkeolojik kazılar British Museum adına J.T. Wood tarafından 1869 yılında başlamıştır. Wood’un ünlü Artemis Tapınağını bulmaya yönelik bu çalışmalarına 1904 yılından sonra D.G. Hogarth devam etmiştir. Bugün de çalışmalarını sürdüren Avusturyalıların Efes’teki kazıları ilk olarak 1895 yılında Otto Benndorf tarafından başlatılmıştır. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün 1. ve 2. Dünya Savaşları sırasında kesintiye uğrayan çalışmaları 1954 yılından sonra aralıksız devam etmiştir.
Efes’te Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün çalışmalarının yanı sıra 1954 yılından itibaren Efes Müzesi de T.C. Kültür Bakanlığı adına kazı, restorasyon ve düzenleme çalışmalarını sürdürmektedir.
izmirin en güzel yerlerinden biri
eserleri süper
eserleri süper
didimli olduumdan ilkokulun neredeyse her yılı ve nihayet lisede bu sene de (geçen sene gitmedk) ziyaret ettiim yerdir. daha önceleri değerini pek bilmiyordum ama bu sene daha bir farklı baktım; düşünsenize, binlerce sene önce de o mermerlerde insanlar yürüyordu, konuşyordu, akşam evde ne yiyeceğini düşünüyordu... bana çok ilgi çekici geldi.yani, efes kapalı bi alan değil, açık havada yepyeni bir şehre gidiyorsunuz. sıkıcı bir müzede klimalar altında değil, o şehre adım atar atmaz zaten bi zaman yolculuğu yapmış gibi oluyorsunuz. o antik şehrin hala canlı olduğu dönemi hissedebiliyorsunuz, başınıza geçen güneşin kimbilir kaç kere daha başkalarının başına geçtiğini düşünüyorsunuz, şehr,n gezdirilen bölümleri genelde o dönemin soylularının girebildiği yerler, onun ayrıcalığını hissediyorsunuz, bazen rehberler yapıların yıkılmamış hallerinin tahmini çizimlerini gösteriyorlar, o gerçeklik dygusu daha da artıyor... her adımınızda, o şehrin canlı haline daha da büyüyen bir merak duygusu kaplıyor içinizi. şehrin çıkışında, rehberlerin eskiden liman vardı, şimdi alüvyonlar kapladı, ova oldu demesine rağmen binlerce yıl önce oraya yanaşan gemilerden inen esirler, tüccarlar, gözünüzde canlanıyor, yosunla karışık hayali deniz kokusu ciğerlerinizi kaplıyor...otobüsünüze hiç binmemek, okula hiç dönmemek istiyorsunuz ama nafile...
off off
http://www.travian.com.tr/?uc=tr13_130336
travyann!! a$mı$$ oyun!
becERİKsizler gelmesinn!
yada gelenler de şööle iice bi oynasın, nüfusu bi 80'e ersin...bu kıytırık strateji oyununun üstesinden gelebilirsiniz bea, güweniom bn size hah!
http://www.travian.com.tr/?uc=tr13_130336
travyann!! a$mı$$ oyun!
becERİKsizler gelmesinn!
yada gelenler de şööle iice bi oynasın, nüfusu bi 80'e ersin...bu kıytırık strateji oyununun üstesinden gelebilirsiniz bea, güweniom bn size hah!
o taşların arasından yürürken kendini biranda o kabarık elbiselerle hayal ediyorsun ve sanki o sokakatan yürüyorsun. hemen köşeden bir tanıdık çıkacak. en çok kütüphanesine bayılmıştım. şuan bile öyle bir kütüpahne kültürü yok bu ülkede... tek kelimeyle muhteşemdi...
O
kadar güzel unutmuştun ki beni, Hatırlatmaya kıyamadım...
teşekkürler sun
kadar güzel unutmuştun ki beni, Hatırlatmaya kıyamadım...
teşekkürler sun
Spoiler:
Efes!ikilikler şehri..aynı anda hem artemis'e hem de meryem ana'ya ev sahipliği yapan şehir.içinde hem egoyu hemde ruhubarındıran,kibrin ve tevazunun, esaretin ve özgürlüğün iç içe geçtiği şehir.Efes! zıtların birbirine dolandığı insan gibi bir şehir..
ilgi çekici ve güzel bir mekan..mistik bir havası var bence..
ilgi çekici ve güzel bir mekan..mistik bir havası var bence..
1. sayfa (Toplam 2 sayfa) [ 17 mesaj ] |
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız |